De bestemming bepaalt de weg

De bestemming bepaalt de weg

Hoe kan je de juiste weg kiezen als je niet weet waar je naartoe wilt? Niet. Het is dus eerst en vooral belangrijk om je fitnessdoelen duidelijk te bepalen. Misschien heb je niet zo veel last van overtollig vet, maar wil je extra spieren kweken? Wil je werken aan je uithoudingsvermogen, je kracht of eerder aan gewichtsverlies? Het is natuurlijk perfect mogelijk om dit alles te combineren. Wat je doel ook is, je zal zowel je trainingsschema als je voeding moeten aanpassen.

Dat is belangrijk. Het besef dat je je levensstijl zal moeten aanpassen. Maar ik ga er van uit dat je dat al weet en aanvaardt. Anders zou je deze blog niet lezen. Hieronder vind je een aantal algemene richtlijnen die je op weg helpen naar een gezonder leven. Wat je einddoel ook is.

Trainingsfrequentie

Hoe vaak je het best traint hangt af van hoe snel je je doelen wilt bereiken. En natuurlijk ook van hoeveel tijd je per week aan sport kunt spenderen. Gelukkig zijn er een heleboel oefeningen die je zonder materiaal kan doen. Ideaal dus om thuis te trainen als je eens echt geen tijd hebt om naar de fitnesszaal te gaan. En om op vakantie je zuurverdiende buik- en borstspieren te onderhouden. Hierover vind je alle informatie in de post over bodyweight training.

Algemeen wordt aanvaard dat 2 keer per week trainen een minimum is als je op termijn een verschil wilt zien. Eén keer is natuurlijk beter dan helemaal niet, maar is niet voldoende om aan spierbouw te doen. En spieren kweken is nu éénmaal de kern. Ook als je gewicht wilt verliezen.

Als je 3 keer per week traint en op je voeding let zou je na 3 maanden al een verschil moeten merken. Vaker trainen kan natuurlijk ook, maar gun je lichaam de tijd om zich aan te passen aan het trainingsschema. Ik raad je dan ook aan om te beginnen met 2 à 3 keer per week te trainen, dit een maand of 2 vol te houden en dan pas een dag trainen toevoegen. Hou dit weer een maand vol voordat je een extra trainingsdag aan je programma toevoegt. Het is in ieder geval belangrijk om je lichaam genoeg rust te gunnen.

Rust

Zoals hierboven al vermeld, is het enorm belangrijk om je spieren te laten rusten. Wanneer je traint, creëer je microscheurtjes in je spieren. Je breekt met andere woorden je spieren een beetje af. Dit kan op zich geen kwaad aangezien je lichaam ze terug opbouwt en ze hierdoor sterker worden. En dat gebeurt tijdens rustmomenten. Zorg er dus voor dat je voldoende slaapt (7,5 à 8,5 uur per nacht). Let er ook op dat je niet op 2 opeenvolgende dagen dezelfde spieren traint.

Voeding

Er doet een gezegde de ronde in fitnesskringen: “Spieren maak je in de keuken, niet in de gym.”. Het belang van gezond en voedzaam eten is dus niet te onderschatten. Bekijk het zo: voedingstoffen zijn de bouwstenen van je lichaam. En zoals een metser geen muur kan bouwen zonder bakstenen, kan je zonder de juiste voedingstoffen geen sterker lichaam bouwen. Er bestaan verschillende voedingsschema’s en –theorieën maar ze draaien allemaal rond hetzelfde principe: de juiste voedingstoffen in de juiste hoeveelheden en op het juiste moment eten. Klinkt omslachtig? Dat dacht ik ook in het begin. Maar nu weet ik dat dat niet zo hoeft te zijn. Er komt binnenkort een post over voeding waar je daar alles  over zal te weten komen.