Fitnesschema: High Intensity Interval Training (HIIT)

HIIT

Toen ik voor het eerst een HIIT sessie deed, dacht ik dat ik er het leven bij zou laten. Op papier ziet het er eenvoudig en doenbaar uit: één oefening voor een bepaalde tijd herhalen en dan een korte pauze. Dit herhaal je het voorgeschreven aantal keren. Maar dat is het allesbehalve. De moeilijkheid zit in het feit dat de rustmomenten net lang genoeg zijn om je hartslag iets te doen zakken, maar net niet lang genoeg om te recupereren. Door de snelle opeenvolging van oefening en rust stuur je je lichaam een beetje in de war waardoor het extra veel calorieën verbrandt (ook hier is er sprake van “after-burn”). Als je regelmatig HIIT in je trainingsschema programmeert zal je ook snel vorderingen merken op het vlak van uithoudingsvermogen. HIIT kan in principe met elke soort oefening: cardio (lopen, fietsen,…), bodyweight oefeningen (push-ups, plank,…; zie lager) of met oefeningen met losse gewichten (bijvoorbeeld compound moves).

De bekendste HIIT is de tabata. Deze training duurt in totaal 4 minuten, maar als het goed uitgevoerd wordt, lijkt dit een eeuwigheid. Het principe is simpel. Geef 20 seconden alles wat je hebt en rust daarna 10 seconden. Herhaal dit 8 keer. Tabata is zo doeltreffend en populair dat er (gratis) apps zijn ontwikkeld om de oefen- en rusttijden bij te houden:

Apple

Android

 

Je zal ook makkelijk YouTube video’s vinden met muziek en de stem van een coach om je te motiveren en je aan de oefen- en rustmomenten te houden. Hieronder vind je een voorbeeld. Maar er zijn tientallen soortgelijke video’s te vinden:

Laat je dus niet misleiden door haar zoete naam. Tabata kicks some serious ass. Maar daarom houden we ook van haar.